måndag 13 maj 2013

Måndag 13 maj: Pittsburgh, den forna stålstaden

Söndagen först lunch hos Dr Gail Stevenson, executiv director för Vermont Council of World Affairs. Sedan flyg via Newark till Pittsburgh, två timmar försenat, så vi anlände vid midnatt till hotellet. Upp 06:30 för att påbörja USA-vecka 2 i Pennsylvania.

Två möten på University of Pittsburgh, först med chefen för Center for Energy, som berättade om grunden till Pittsburghs starka fäste som "energihuvudstad" (nu pratar vi alltså kol, och senare gas) pga den blomstrande stålindustrin för 100 år sedan. Staden ligger också i regionen för en av de största gasfyndigheterna, sk shalegas (skiffergas) som utvinns med en mycket kontroversiell metod som kallas "fracking". Problemen är många, inte minst då man använder stora mängder färskvatten i processen vilket kommer tillbaka kraftigt förorenat (fem gånger saltare än havsvatten, samt problem med radioaktivitet).

Efter detta träffade vi en professor emeritus i kärnkraft, 76 år gammal men still going strong, som var övertygad om kärnkraftens förträfflighet i allmänhet, och dess nödvändighet för vår civilisation i synnerhet. En del diksussioner uppkom...

Lunch på stan, sedan möte på Allegheny Conference on Community Development, en slags handelskammare och investerarforum för Pittsburgh med närområden. Här fick vi Pittsburghs historia de senasre 250 åren berättade på en timme. Andrew Carnegie, stålmagnaten, var när han sålde sina stålintressen världens rikaste man.

Nedslående nog har man inga direkta ambitioner alls vad gäller förnybar energi och CO2. Man tycker att naturgasen är bra, och satsar mer på att använda fossilenergin mer energieffektivt...
Dock har man en av USAs högsta andelar "green buildings" (LEED Gold eller högre).
www.powerofpittsburgh.com






Location:Pittsburgh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar