onsdag 8 maj 2013

Onsdag 8 maj: Energieffektivisering, bilar och mål

Morgonmöte på Alliance to Save Energy/Commission on National Energy Efficiency Policy och plötsligt var man bland likasinnande. Här fanns visioner om "dubbel energiproduktivitet" till 2030 (dvs energieffektivisera med femtio procent...) och en strategi med konkreta förslag. Frågan är bara vilket genomslag rapporten får på federal nivå. Läs mer på www.energy2030.org

Sedan träffade vi American Gas Association och Electric Drive Transportation Association som pratade om alternativa drivmedel. AGA kör ett "drive natural gas initiative", något man kan ifrågasätta ur ett klimatperspektiv, och har fått 23 stater att signera ett MoU kring att öka andelen CNG-fordon.

Elfordonssidan drev plug-in-hybrid och batteri-spåret och berättade om intressanta lösningar för de som är skeptiska till elbil pga den korta räckvidden (tex de som bor i the wild west med långa avstånd). BMW erbjuder sina elbilskunder att gratis låna en vanlig bensin- eller dieselbil för långresor. Vi pratade också bilpooler och sk ZipCars, vilket är som en prenumerationstjänst; du prenumerar på "tjänsten bil" och plockar ut en när du behöver den.

Vidare till EPA, Environmenal Protection Agency; USA's mäktigaste miljöinstitution som även hanterar klimat- och energifrågor och lyder direkt under Vita Huset. En ordentlig genomgång av framgångar och utmaningar i den amerikanska energi- och klimatpolitiken, om de mål och styrmedel som finns och hur de skapar - eller inte skapar - förutsättningar för investeringar och stabila marknader för förnybar el och energi.

Slutligen möte "on the hill", med House of Representatives och demokraternas tjänstemän från naturresurskommittén. "The Recovery Act is probably the hugest energy act that we've ever passed. ...Future years are a huge questionmark right now."

Hemma runt sex, på med sneakers, ner på stan, tog "The Circulator" till Georgetown och alla fina hus och roliga affärer (som dock var stängda de flesta) och åt en burger på The Five Guys, ett av USA's bästa burgerbarer (enligt dom själva).






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar