måndag 6 maj 2013

Måndag 6 maj: Introduktion och energipolitik

Vaknade 04:30 imorse pga jetlag, somnade om och började dagen med svagt amerikanskt kaffe men otroligt god juice.
08:30 dags för transport till Meridian International Center för möte med State Department som arrangerar och bekostar hela resan. Allting är otroligt välorganiserat, det finns inget som lämnas åt slumpen.

Ms Smith - som ansvarat för dessa program i 23 år (!) - och hennes kollega från departementet, gick igenom vårt 75-sidiga program. Det är en enorm logistisk apparat, och programmet är extremt intensivt. IVLP har funnits i 70 år och man tar emot 3-4000 internationella besökare per år inom olika specialområden.

Efter lunch fick vi så en första duvning i amerikansk energi- och klimatpolitik av Mr Joe Kruger från Bipartisan Policy Center, National Commission on Energy Policy. NEC är en grupp bestående av sexton av USA's mest framstående energiexperter, representerande både demokrater och republikaner.

Det är en komplex bild som målas upp, där det av flera skäl är svårt för Obama-administrationen att komma framåt i klimatfrågan, mycket beroende på det amerikanska systemet med en just nu republikansk majoritet i kongressen. Hoppet står till delstaterna och mycket sker där också både på gräsrotsnivå, i städerna och högre upp på delstatsnivå.

Tre timmars diskussion och utbyte av erfarenheter kring koldioxidskatter, drivkrafter för investeringar i förnybar energi och infrastruktur, federal och lokal makt och beslutsfattande, styrmedel och finansiella instrument.

Tillbaka på hotellet halv sex, hann provsmaka ekovin från Californien i lobbyn innan jag svidade om till sneakers, promenerade ett par kvarter och drog en repa på Macy's.
Igår åt vi fantastisk "southern comfort food" på Georgia Brown's - idag blev det en take-away sandwish på Bon Pain. Ett par Twizzlers på det och så är det godnatt!
 

2 kommentarer:

  1. Foto, foto, foto!!! :-) /Marcus

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa, vilken drillning du verkar få! Kram /K

    SvaraRadera