torsdag 16 maj 2013

Torsdag 16 maj: Vind, vind, vind

Så, hela ondagen spenderades på att resa. Fyra timmars flyg till Dallas, Texas, och så fyra timmars bussresa till Sweetwater, en håla i ingentans med bara tiotusen invånare men hell of alot vindkraft.

Två timmar in i bussresan går bussen sönder mitt på motorvägen. Samtidigt hör vi hur en storm/tornadovarning klass 3 går ut i området. Och det börjar mörkna. Tar således våra viktigaste saker och promenerar längs vägrenen, hittar en lada som visar sig vara en "cowboy church" som har gudstjänst onsdagkvällar precis denna tid. To make a long story short: Vi får oss till livs Guds ord av en prälle i cowboyhatt, efteråt är det knytis och vi blir utfordrade med både gumbo och brownies. Stormen tilltar och strömmen går helt. Till slut anländer hjälp från Dallas i form av en sjukt stor limo som kör oss de återstående två timmarnas bilfärd. Idag ser jag på nyheterna att sju personer dog och fler än hundra skadades i tornadon som värst drabbade orten precis där vi var.

Idag då: Morgonmöte med borgmästarens bror (!) på åttio bast och chefen för Sweetwaters ekonomiska utveckling som berättade om hur vindkraftsindustrin utvecklats i distrikten och staten till att nu vara den stat i USA som har mest installerad kapacitet (10 929 MW). Bara i området runt Sweetwater finns idag 1371 vindsnurror, den högsta på 105 meter (och en rotorbladsdiameter på 90 m) och kapacitet på 3 MW.

Efter det åker vi runt i vår (nya) buss bland vindkraftsfält som är till synes oändligt vidsträckta.
Inte bara producerar de el, utan en helt ny arbetsmarknad har skapats.

Träffar Enel, företaget som driver en del av vindkraftsparkerna, och får besöka en dansk Vestas-snurra.

Slutar dagen på Texas State Technical College som utbildar studenter i både vindkraft och smarta nät.
Ramlar hem kvart över sex, in på Walmart Superstore (vi bor vid the highway på ett motelliknande hotell...) och tjackar take-away och Lone Star (lokalt öl). Äter en fnissig men i övrigt quite depressing middag i hotellets lobby.

Imorgon blir det fossilt för hela slanten - då börjar vi snacka skiffergas på allvar.









1 kommentar:

  1. Jo jag tänkte på dig när jag hörde om det dåliga vädret!

    Cowboykyrka får väl hamna i kategorin oväntad upplevelse och kulturberikning!

    JsN

    SvaraRadera